Sagen om Johnny Depp afslører dobbeltstandard i #Metoo

Sagen mellem Johnny Depp og hans ekskone, Amber Heard, har ikke fået så meget omtale i Danmark som i udlandet. Efter to års ægteskab med gensidige anklager om partnervold, fulgte et ensidigt retsligt efterspil.

I skilsmisseprocessen fortalte Amber Heard, at de to havde et voldeligt og turbulent forhold, hvor hun blev udsat for vold af Johnny Depp. Selv påstår Depp, at hun var voldelig mod ham. Det indrømmer hun, men kun at det foregik i selvforsvar. De er nu skilt, men det retslige efterspil er ikke overstået.

I 2018 skrev Heard en kronik i Washington Post, hvor hun påstod, at hun var offer for hustruvold. Hun nævnte ikke hvem det drejede sig om. Da hun er nyligt skilt med Depp, og de har været gennem en medieomtalt skilsmisse med anklager mod Depp for vold, er det nærliggende at formode, at hun talte om Depp. Efter publikationen gik det stærkt.

I kølvandet på Heards kronik omtalte den britiske tabloidavis The Sun Depp som en ”wifebeater”, hvad Depp sagsøgte avisen for injurier på grund af. Han tabte sagen fordi den britiske dommer mente, at der var bevis nok for at Depp havde begået partnervold, til at The Sun måtte omtale ham som de gjorde. Depp ankede, men anken blev nægtet idet dommeren vurderede, at dommen ikke ville blive ændret.

The plot sickens

I samme periode sagsøgte Depp Heard over økonomiske tab som følge af påstandene i kronikken. Dén retssag kører stadigvæk i dag, og Depp har vundet to små sejre; først blev retssagen ikke flyttet til Californien, hvor Heard ville have den. Derefter tillod dommeren en undersøgelse af, om Heard havde doneret syv millioner dollars til hhv. en lobbyorganisation for civile rettigheder og et børnehospital, som hun havde lovet, at hun ville bruge pengene fra skilsmissen på.

Den rodede affære står stadig uden nogen domsfældelse for partnervold. Dog har Heards MeToo-sag haft forskellige konsekvenser. Depp blev bedt om at træde af hos Warner Bros., som ellers havde hyret ham til at spille hovedrollen i ’The Fantastic Beasts 3’, hvor Mads Mikkelsen nu spiller hovedrollen. Han blev også fjernet fra en ny ’Pirates of the Caribbean’-film.

Omvendt blev Heard frontkvinde for en kampagne om flere kvindelige skuespillere, som L’oreal Paris står for. Hun er ikke blevet fjernet fra nogle af hendes ambassadørroller eller film. Hun har til gengæld fået en stor rolle i Warner Bros. film ’Aquaman 2’, og du kan i dag hyre hende som foredragsholder om vold i hjemmet for 33.000 dollars.

Dobbeltstandarden i #metoo

Sagen rejser principielle overvejelser om hvorfor Heard – som har indrømmet vold mod Depp, dog i selvforsvar – ikke har oplevet konsekvenser for dén indrømmelse, mens Depp blot er beskyldt for hustruvold, og alligevel er blevet fyret omgående.

Man må antage, at Depp klarer sig i fremtiden. Om hans navn gør, ved vi ikke endnu. Han har for nylig modtaget hædersprisen Donostia i Spanien, hvilket er blevet voldsomt kritiseret af feministiske interessenter. San Sebastian Film Festival forsvarer prisudgivelsen med, at man hylder Depps professionelle præsentationer – ikke hans person.

Det er en klar dobbeltstandard, at Depp skal gennem retssager, indsamle tekstbeskeder, overvågningsbilleder og alt andet, der følger med – imens Heard blot kunne anklage Depp i Washington Post. Da hun indrømmede at have slået ham (omend hun påstår, at det var i selvforsvar), så fik det ingen konsekvenser for hende.

Depp har et stort nok navn til at kunne forsvare sig selv i offentligheden. Det har den almindelige civile person ikke. Alle kan anklage alle for hvad som helst, og dét alene bør ikke lede til fyringer.

#Metoo-sagerne har indtil videre fortrinsvist handlet om samfundets top, og først for relativt nyligt i Danmark. Men de kommer til at handle om den almindelige dansker i fremtiden. Man bør frygte, at håndteringen af hidtidige #Metoo-sager bliver en slags præcedens for alle. I så fald har en almindelig mand anklaget i #Metoo ikke samme mulighed for at forsvare sig selv og sit navn.

For at citere Amber Heard i en lydoptagelse, som The Daily Mail har bragt:

”Tell the world Johnny, tell them… I Johnny Depp, a man, I’m a victim too of domestic violence… and see how many people believe or side with you”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *