Ligestilling – Lige muligheder for alle

Begrebet ligestilling har de senere år mistet sin oprindelige, neutrale betydning, altså lige muligheder for alle, og har i stedet bevæget sig i retning af at betyde særstilling for kvinder – vel at mærke særstilling på af kvinderne udvalgte, attraktive områder, hvor de dygtigste få promiller af mændene typisk dominerer. Vi betragter ligestilling i betydningen særstilling som led i en stigende feminisering af samfundet: den feminine norm skal være den dominerende, også på områder, hvor maskuline egenskaber og værdier naturligt dominerer.

Generel målsætning:

Meritokratiet skal være normen: Den enkelte persons egenskaber, kunnen, uddannelse, viden, erfaring, ekspertise og resultater  – kort sagt: personens samlede kvalifikationer – skal være afgørende for, hvilken rolle og position, han/hun indtager i samfundet generelt og på vedkommendes arbejdsplads specifikt. Som udgangspunkt er køn ikke en kvalifikation. Køn kan kun betragtes og behandles som en kvalifikation, når der kan argumenteres sagligt og fagligt for det i den konkrete situation.
  • Mænd og kvinder ligner hinanden på mange områder, men har også medfødte kønsspecifikke og forskellige evner, egenskaber og præferencer.

  • Det giver sig udslag i forskellige valg af uddannelse, beskæftigelse og karriere, jf. The Gender Equality Paradox: I de mest økonomisk og uddannelsesmæssigt ligestillede lande, hvor den enkelte i princippet frit kan vælge fag, job og karriere – typisk Skandinavien og Nordeuropa – vælger de to køn mest ‘kønsstereotypt’.

  • Nyfeministerne forsøger at (bort)forklare denne klare og i deres øjne paradoksale tendens med, at der sker en dominerende kønsstereotyp socialisering overalt i samfundet – uden at kunne forklare hvorfor en uddannelsessektor som er massivt kvindedomineret helt fra vuggestuealderen skulle medføre en kønsstereotyp ‘patriarkalsk’ socialisering af både piger og drenge.

  • Manderådet hælder til den videnskabelige forklaring, at de to køn i et samfund med frit valg netop udøver og udlever deres medfødte, evolutionært betingede komplementære præferencer: Drenge interesserer sig typisk for ting og teknik, piger interesserer sig typisk for mennesker og relationer. Det er sådan, årmillioners evolution har fintunet de to køn til at supplere hinanden i kampen for overlevelse og succerig formering. Mænd og kvinder har udviklet forskellige egenskaber og præferencer, som passer til deres forskellige roller i artens primære bestræbelse: At sætte levedygtigt afkom i verden og på den måde videreføre arten og slægten. Var de to køn ens og kunne og foretrak vi det samme, ville det være en svaghed rent evolutionært. Forskellene mellem de to køn genrelt, samt den individuelle diversitet blandt kvinder indbyrdes og blandt mænd indbyrdes, er en af menneskets vigtigste styrker og nøglen til vores enorme succes som art.

Konkrete ligestillings mål:

  • Et specifikt opgør med kønskvoter til topledelse og bestyrelser: Køn er ikke en kvalifikation i generel ledelsesmæssig sammenhæng;

  • Et generelt opgør med tanken om diversitet i forhold til race/hudfarve, etnicitet, seksualitet, køn og lignende ydre karakteristika som en styrke i sig selv. Diversitet er kun en styrke, og køn er kun en kvalifikation, når der kan argumenteres sagligt og fagligt for det i den konkrete situation.

Eksempler:

      • Mange kvinder foretrækker helt naturligt en kvindelig jordemoder eller gynækolog. Ligesom de fleste mænd og kvinder foretrækker en læge af samme køn som dem selv.

      • Drenge har et påviseligt behov for at møde voksne mænd som rollemodeller i børneinstitutioner og skole, især hvis de vokser op uden en far.

      • Frontlinje infanterienheder er langt mere effektive i kamp, når de består udelukkende af mænd.

      • Kvinder i klart mandsdominerede fag/sammenhænge og mænd i klart kvindedominerede fag/sammenhænge skal ikke være (om)definerende for de normer, der hersker i disse fag/sammenhænge.
  • Den enkelte dreng og mand, pige og kvinde skal frit kunne vælge fag, uddannelse og job  – og frit kunne prioritere karriere og familieliv, i overensstemmelse med deres lyst, evner og præferencer uden at blive stemplet som ‘kønsstereotype’;

  • Såvel drenge og mænd som piger og kvinder skal have lov til at definere hhv. maskuline og feminine rum, hvor de kan være sammen på deres eget køns præmisser.
For mere information om Manderådets arbejde med ligestilling i et maskulint perspektiv, klik hér.