Falsk anklage

 Foto: Rigspolitiet/Kim Matthäi Leland

I over et år har en ung mand haft en meget voldsom anklage om voldtægt hængende over hovedet. Ud over den store psykiske og sociale belastning medførte anklagen, at han blev smidt ud af sit gymnasium, Sorø Akademi, og derfor måtte gennemføre sin studentereksamen på en anden skole.
Og nu er den unge mand så 14 måneder senere blevet pure frifundet ved Retten i Næstved: Med alle tre stemmer for en frifindelse i ryggen forklarede dommer Bo Rasmussen, at der efter domsmandsrettens mening ikke var bevis for, at den unge mand skulle have voldtaget den dengang 17-årige pige.

Tværtimod, kan vi så tilføje. Under retssagen kom det nemlig frem, at pigen førte en hemmelig karakterbog på sin mobiltelefon: På en liste over hele syv sexpartnere giver den dengang 17-årige pige karakteren ni (på en skala fra nul til ti) for den anklagedes evne til at kysse og seks for hans seksuelle ydelser over for hende – og på Snapchat grinede og jublede hun tilmed over det seksuelle forhold som beskrevet her i Ekstra Bladet:
https://ekstrabladet.dk/krimi/offers-hemmelige-sex-karakterbog-bombe-under-voldtaegtssag/9469323

Når vi i Manderådet interesserer os for sagen, så skyldes det naturligvis den skræmmende usikre retsstilling, som mænd har i det danske retssystem, ikke mindst efter indførelsen af den såkaldte Samtykkelov: HELT uden bevisførelse kan en ung kvinde altså foranledige, at en klassekammerat bortvises fra deres fælles gymnasium og anklages i en dansk retssal for noget så groft som gentagne tilfælde af voldtægt, endda med påstået anvendelse af trusler, fysisk magt, kvælertag og slag mod kroppen.
Og så viser det sig først under selve retssagen, takket være mandens dygtige forsvarer, at anklagen er totalt falsk, og at pigen i virkeligheden har brugt anklagen om voldtægt for at hævne sig på den unge mand, fordi han ikke ville være kærester med hende. Og manden slipper kun for at få smadret sit liv af en fængselsstraf, fordi pigen har været dum nok til at afsløre sig selv på sin mobiltelefon.
Men bemærk, at det ikke var politiet, der afslørede pigen under deres “efterforskning” af sagen. De besluttede tværtimod at sigte og dernæst at tiltale manden for flere tilfælde af voldtægt – alene på pigens vidneudsagn!
Nu venter der så forhåbentlig – med mindre afgørelsen ankes – en retlig proces imod pigen, som naturligvis må tiltales for falsk anklage. Her går strafferammen fra bøde indtil 2 års fængsel, mens voldtægt straffes med fængsel fra 1 år indtil 8 år – en ubalance, som er til at få øje på!
Hvorfor er strafferammen for falsk anklage ikke den samme som straffen for det, man falsk har anklaget en anden for?
Og hvordan kan vi som såkaldt “retsstat” leve med en lovgivning, som muliggør at mænd kan tiltales for voldtægt helt uden konkrete beviser?

Forhåbentlig venter der også et internt efterspil i politiet, som må have ualmindeligt røde ører efter at have rejst tiltale på så spinkelt et grundlag og med så mangelfuld en efterforskning.
Og så appellerer Manderådet på det kraftigste til et politisk efterspil i form af en kritisk revision af Samtykkeloven, som jo helt tydeligt er et juridisk misfoster.
https://ekstrabladet.dk/krimi/voldtaegtssagen-her-er-dommen/9469674