Det sjove ved fædre er…

Til fars dag, så kom Thomas Bjarke Markersen forbi vores forsamling på Christiansborgs Slotsplads. Han havde fået til opgave at sige noget sjovt om fædre. Det var faktisk også sjovt, men først og fremmest, så var det også både klogt og kærligt. Skal du selv holde en tale til din far, så er det slet ikke nogen dårlig idé at søge inspiration i teksten. Se talen her:

Skåltale til fædre

Af Thomas Bjarke Markersen

Jeg blev bedt om at holde en sjov tale. En praktiserende psykolog, der forholder sig til noget fagligt er bare virkeligt ikke særlig sjov. Bare så det er sagt, så forbeholdet er på plads: Jeg forsøger at være sjov.

Kære venner… hvad sker der med “fars dag”?… Hvorfor er der så få, der husker den? Alle husker “mors dag”…. Fordi det er fedt at være far – hver dag! Skål til fædre – hver dag! 

Fædre har humor. Måske ikke altid god humor. Men vi prøver. Har vi haft en far joke endnu? Vi starter i Mexico, for der er også fædre: “Hvad kalder man en mexicaner, der har fået sin bil stjålet..? – Carlos! (og nogle flere platte vittigheder) 

De første måneder

Hun er blevet gravid. Du er måske glad eller forvirret og forsøger at trække i land? Men hvem var det lige, der bestemte, at det skulle ske? Det er jo værd at tænke over. Lad os være ærlige: Hvad pikken sætter i gang, kan vi allerhøjest efterrationalisere. 

Kast dig ud i det mand! Det er svært at være far, men det er jo også svært, ikke at være far. Stil ikke cost-benefit analyser op ift at få barn, eller ikke få barn. Det er ikke logisk at få børn. Det er bare noget man gør. Til de mange mænd, der har kastet sig ud i det. Skål til fædre! 

Og nu noget om graviditeten

Nej. I er ikke gravide. Hun er gravid. En far kan ikke være gravid. Og skal man så deltage i fødselsforberedelserne? Gør hvad du vil. Hvis du synes det er  latterligt så lad være. Og måske hun faktisk har behov for at tage radikalt ejerskab af sin egen graviditet og egen fødsel? Men altså, måske du også har behov for at træne at pruste rytmisk, så du kan holde til stressen på fødestuen, herunder ikke mindst hendes mærkelige måde at holde dig i hånden på, gennem veerne. Om du deltager i fødselsforberedelser eller: Skål til fædre. 

At have en lille unge

Hvis du troede at det var nederen at have tømmermænd, så prøv at have tømmermænd og en lille baby samtidigt. Som far finder man ud af, hvorfor “søvnberøvelse” blev anvendt som tortur i Guantanamo. Man finder også ud af, at man kan falde i søvn på et køkkengulv. Spædbarnet er fra naturens side skabt til at være så krævende, at man ikke har tid til at lave flere børn, – så det kan få flest mulige ressourcer. Spædbarnet er samtidigt så nuttet, at du rent faktisk finder dig i det. Det er en barsk cocktail at blive udsat for. Vi fædre er måske ikke helt så vigtige for baby som moren er i starten, men vi er vigtige som en del af hele butikken. Pas på med at sige, at du vil passe dit eget barn, det rejser et rødt flag for kvinder. Jeg kan ikke engang forklare det rigtigt. Skål til fædrenes offer til, og deltagelse i de første år af barnets liv! Skål! 

Et par ord om parforholdet, når der er et lille barn. 

Med fare for at træde på ligtorne: Tag din kone alvorligt, men pas på med at tage hende bogstaveligt. Og pas på med at tage beskyldninger personligt. Hold inde med tørre vurderinger, konklusioner, gen-beskyldninger og den slags. For: Hun påtager sig sikkert mere end dig, og hvis man diskuterer for at få ret, mod den, der tager størstedelen af slæbet, er man ude i en slags lokal græsk tragedie. Som småbørns far lærer man at tabe med stil. Winning the game by losing the game. I har hørt det filosofiske dilemma, at “hvis et træ vælter i skoven, og ingen er tilstede for at høre det, har det så sagt en lyd” … Der findes et opdateret version af det dilemma: “Hvis en mand går alene rundt i vildnisset og taler for sig selv, tager han så stadigvæk fejl”?I den første tid: Giv hende ret praktisk talt hele tiden, og giv hende et par timer om ugen til at lufte følelseslivet ud. Til fædres tålmodighed og brede rygge – skål! 

Far kvaliteter

Vi kommer ikke udenom at fejre farens særlige kvaliteter i barnets liv: Vi er gode til at pjatte, lege og gøre det hele til en slags fest. Vi tager ikke for tungt på tingene. Vi kan for eksempel godt tage på Bakken uden at forberede det i tre dage. Som far skal du kunne lave ingenting sammen med dine børn og nyde det. Og med “ingenting” mener jeg: tage på stranden, gå lange ture og fortælle eventyr. I vores hektiske samfund belønnes vi for produktivitet, men vi får helt paradoksalt aktier i vores børns liv, når vi ikke er produktive. Og det, lets face it –  det er vi bedre til end mødre. – Det tror jeg også, at de ville give os ret i. Vi lærer vores sønner, at man kan lege vildt – og hensynsfuldt, og vi lærer vores døtre at føle sig elsket ubetinget, og at de kan styre deres lille verden med charme og tricks. Det vil de få brug for. Skål til småbørnsfædre. 

Med fare for at bryde med tidens politiske korrekthed: Vi fædre er måske også lidt bedre til de helt store linjer? Jeg tror fx at vendingen: “Fatter har altid ret”, er et udtryk for at far netop ikke bestemte, men viste sig at have ret alligevel – måske mange, mange år efter. Men det bliver hurtigt omsonst, for hvor er “de store linjer” i en tilværelse fuld af hverdagspraktik og små overvejelser.  

Samfundsnormer, roller og forventninger

Ift din rolle som far. Du må for guds skyld ikke tage tidens feminisme alvorligt. En kvinde skal ikke belære dig omm hvem du er, eller hvordan du skal være som mand. Det har de slet ikke forstand på. Det ville en almindelig kvinde heller aldrig nogensinde tage ansvaret for. Hun har nok på sin tallerken i forvejen. Lad det være sagt, hvis du agerer medmor siger du sandsynligvis farvel til blowjobbet… Kvinden med en meget nem mand spreder bare sin kærlighed ud til andre, der har behov for den: veninder, kollegaer, planter, pudedesigns med videre. 

Her på pladsen er der mange anti-feminister tror jeg. Det forstår jeg ikke, for så alvorligt ville jeg aldrig tage dem. Tag for eksempel ligestillingsministeren, Marie Bjerre – det ville jeg i hvert fald gerne selv… som mener at vi mænd skal befries for maskuline normer. Til det har jeg kun dette at sige: Hold dine fingre væk fra min maskulinitet, … med mindre du giver en drink først… 

Til de mænd, der tager ansvar for eget liv og er gode fædre på egne præmisser. Skål til faren!