Tiltagende fokus på drenge, mænd og fædre

Onsdag var Manderådet inviteret til netværksmøde i Ligestillingsministeriet sammen med andre aktører på ligestillingsområdet. Ministeren lagde ud med en orientering om kommende initiativer, men nævnte også, at der fremover skal mere fokus på drenge, mænd og fædre. Det er hun åbenlyst ikke ene om at mene. Vi oplever således stigende interesse fra flere andre tilstedeværende aktører. Vi tager selv en del af æren for dette skift i fokus, men selvfølgelig tilskriver vi også vores andre gode venner og allierede, at der langt om længe er kommet mere fokus på drenge, mænd og fædre på ligestillingsområdet. Desværre konstaterer vi også, at trods de gode formulerede intentioner, så hører vi fra andre organisationer, at de problemer drenge fx har i gymnasiet, skyldes deres traditionelle maskulinitet. Et trist og afstumpet synspunkt, men ikke desto mindre ret udbredt i det feministisk dominerede netværk af aktører på ligestillingsområdet. Det er på mange måder skønt at arbejde på et område, hvor der er så mange tilgængelige ressourcer. Vi kan desværre også bare konstatere, at pengene er meget ensidigt fordelt, omkring områder der vedrører kvinders behov for positiv forandring. Vi fik selv formidlet hvilke aktiviteter vi selv arbejder med i den kommende tid. Rite of Passage – overgangsritualet for drenge og så etableringen af Mandegrupperne. Og så vores fokus på den alt for ensidige feministiske mediedækning af ligestillingsområdet, som vi snart deler andre nyheder omkring. Vi vil i den kommende tid have fokus på drenge, mænd og fædres repræsentation i den demokratiske debat. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at de centrale aktører på området rækker ud og taster løs i medierne, indtil mænds behov for forandring bliver faktuelt presserende. Og det sker desværre i praksis. I den nærmeste fremtid offentliggør vi også politik på områder for mænds sundhed, familieret og på samtykkeområdet. For på trods af en meget tung feministisk dominans af ligestillingsområdet, så oplever vi en stigende efterspørgsel efter vores synspunkter i det politiske miljø, både fra partierne i Folketinget, men også fra ungdomspartierne. Vi opfordrer igen igen DIG til at melde dig til det frivillige arbejde. Vi har brug for hjælp til at løse en række organisatorisk kritiske opgaver, og vi er ikke på den offentlige lønningsliste, i modsætning til langt de fleste af de feministisk orienterede deltagere på aktør-mødet i ministeriet. Næste officielle statslige arrangement som vi deltager i er høringen omkring “betydningen af køn for læring og udvikling i dagtilbud, folkeskole og ungdomsuddannelse” den 2. oktober. Vi ved allerede nu, at drengene vil få alt muligt omkring deres maskulinitet skudt i skoene, som årsagsforklaring på deres efterslæb på det karaktermæssige og trivselsmæssige område. Men vi møder op og forsvarer dem alligevel, i forventning om at vi kan gøre en forskel i sidste ende – for vi møder, som ovenfor skrevet, stigende interesse omkring hvad vi kan gøre for drengene.