Manderådet om “Kvindernes sidste arbejdsdag”

Igen i år – torsdag d. 14/11 – fejrer en række (kvinde)organisationer det, de kalder “Kvindernes sidste arbejdsdag” – altså den dag hvorfra kvinder på grund af et påstået kønsbetinget løngab på 12.4 % mellem mænd og kvinder burde kunne holde fri, fordi de ellers skulle arbejde gratis resten af året.

Det er naturligvis en helt absurd og kontrafaktisk myte, som er blevet gendrevet talrige gange – men hvornår har det nogensinde bremset feministerne?

Med dette opslag klæder Manderådet dig på til at tage diskussionen på arbejdspladsen, i vennekredsen og derhjemme. Og det gør vi med noget så gammeldags som fakta:

For det første er kvinder lovgivningsmæssigt sikret imod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet:

I Danmark har vi en ligebehandlingslov, som forbyder arbejdsgivere at gøre forskel på mænd og kvinder i forhold til ansættelsesforhold, herunder løn

Der er blevet ført i alt 12 sager om ligeløn ved domstolene i perioden 2009-2022 ifølge en opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforening – det er færre end én om året!

Ja, mænd tjener i gennemsnit lidt mere end kvinder. Og det er der gode og rimelige forklaringer på:

– Kvinder arbejder overvejende i det offentlige (70 %), hvor løndannelsen er kollektiv og hvor man prioriterer work-life balance højere end løn;

– Mænd arbejder overvejende i det private erhvervsliv (70 %), hvor løndannelsen i højere grad er individuel, og hvor lønnen er et rekrutterings- og fastholdelsesinstrument;

– Mænd har generelt højere beskæftigelses- og erhvervsfrekvens end kvinder;

– Mænds og kvinders gennemsnitlige arbejdstid er meget forskellige. I 2019 var den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid for kvinder 31,9 timer, mens mænd i gennemsnit arbejdede 36,6 timer ugentligt (Kilde: Danmarks Statistik, AKU);

– Mænd har lavere ledighed end kvinder og kommer hurtigere tilbage i job;

– Kvinder har mere sygefravær end mænd uanset sektor;

– Kvinder har i gennemsnit 0,3 flere sygedage end mænd på grund af barns sygdom (gennemsnit 2013-2018);

– Den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder for kvinder var 64,5 år i 2018 og 66,3 år for mænd;

https://bm.dk/…/maend-og-kvinder-pa-arbejdsmarkedet…

Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, har beregnet effekten af alle disse forskelle, som kaldes ‘forklarede lønforskelle’, og når frem til at den reelle, ‘uforklarede’ lønforskel mellem mænd og kvinder er 1,8 %.

Med andre ord: Milevidt fra de påståede 12 % som diverse kvindeorganisationer turnerer med. Og bemærk, at begrebet ‘uforklaret’ ikke betyder, at den lille forskel ikke kan forklares logisk og rationelt, men at man bare ikke har fundet forklaringerne endnu.

En detaljeret gennemgang af de forklarede lønforskelle finder du på Manderådets hjemmeside. Scroll ned til ‘Fakta om ligeløn’:

Mænd er jaget vildt

Lignende indlæg