Familieret: Manderådets politik

Manderådets fokus på familieret i Danmark omfatter en lang række emner. Disse emner inkluderer sagsbehandlingen i familieretshuset, evaluering af forældreansvarslovens ord og hensigt, information om forældrefremmedgørelse, støtte til fædre i krise og vejledning til børn der føler sig klemt i en loyalitetskonflikt mellem to forældre.

 

Overordnet set bør forældreansvarsloven fokusere på at fremme samarbejde mellem forældre, sikre børns inddragelse og skabe mere fleksible og individualiserede løsninger, der tager hensyn til den enkelte families behov. Manderådet arbejder for at familien skal reetableres som en bærende søjle i civilisationen. Manderådet arbejder for, at fædre genvinder samme centrale og uundværlige rolle i børnenes liv som mødre.

 

Standardfamilien som bærende samfundsinstitution er i vores optik funderet i de to biologiske køn, mor og far, med ligeværdig og komplementær status, men forskellige præferencer og roller.

Datagrundlag for Manderådets politik for familieret

Manderådets politik inden for familieret bygger på en række konkrete konklusioner. 

  • 70% af alle skilsmisser sker på kvindens initiativ og som regel forberedt. Manden er ofte uforberedt og derfor ‘bagefter på point’ fra starten, såvel mentalt som helt lavpraktisk.

  • Det er i langt overvejende grad manden, der flytter fra det fælles hjem i forbindelse med en skilsmisse. Det bliver derfor ‘naturligt’ at børnene bevarer bopælen hos mor; I 85% af tilfældene får kvinden således bopælsretten og dermed den juridiske ret over børnene.

  • Ca 18 % af fædrene opnår intet samvær med børnene og 85 % opnår kun begrænset samvær med børnene efter en skilsmisse.

  • Deleordninger er i reglen 9/5, 10/4 og nedefter – fordi kun en skæv fordeling udløser børnepenge til bopælsforælderen, hvilket vil sige at systemet reelt honorerer kvinder ved skilsmisse og giver dem et økonomisk incitament til at søge en ulige fordeling af samværet;
  • Manden bliver sekundær forælder – af myndighederne kaldt medforælder: “Far” er faset ud, både som begreb og helt konkret i barnet liv.

  • Hvert år fødes der 3-4.000 faderløse børn af solomødre. En del af dem undfanges ved kunstig befrugtning på statens regning, også i tilfælde hvor kvinden ikke har fertilitetsproblemer og direkte ønsker sig et barn uden en far.

  • Den enlige mor bliver understøttes maksimalt af staten med tilskud, offentlige ydelser og friplads i børneinstitutionerne.

  • Den nye familie udgøres i stigende grad af en mor med faderløse børn – og med staten som (med)forsørger.

  • Alt det på trods af, at børn af enlige mødre påviseligt klarer sig markant dårligere.

Konkrete mål for Manderådets familieretspolitik

  • Manderådet ønsker et fuldstændigt ligeværdigt juridisk ansvar mellem begge forældre efter skilsmisse: Med mindre forældrene aftaler noget andet, eller den ene forælder beviseligt er uegnet som forælder, så skal en 7/7-ordning være obligatorisk: Forskningen siger entydigt, at det er den bedste fordeling for barnet; i Belgien er en total ligestilling af de to forældres ret til samvær med fælles børn det obligatoriske udgangspunkt.

  • Den ene forælder skal ikke kunne frarøve den anden forælder en gensidig og ligeværdig relation deres fælles barn/børn.

  • Samværschikane og forældrefremmedgørelse skal anerkendes som et reelt og alvorligt problem, og der skal formuleres konkrete, strafferetlige konsekvenser for den forælder, der chikanerer den anden.

  • Den forælder, der beviseligt forsøger at forårsage forældrefremmedgørelse, skal kunne straffes.

  • Uberettigede og falske anklager om vold, voldtægt, psykisk vold eller incest skal have strafferetlige konsekvenser, herunder bøde, fængselsstraf og/eller tab af bopælsret/forældremyndighed.
Forlældrefremmedgørelse. Far og søn

Forældrefremmedgørelse

Forældrefremmedgørelse rammer årligt alt for mange fædre og familier. Manderådet er Danmarks eksperter på området, En stor del af vores arbejde er fokuseret på at oplyse om og vejlede både politikere, institutioner, organisationer, familier, både mænd og kvinder, om forældrefremmedgørelse. 

Mænd og fædre

Mænd i krise har brug for hjælp. i Danmark er der meget begrænsede muligheder for at få hjælp til de problemer mænd oplever. Det kan alene være svar at opnå anerkendelse som mand i krise hvad end det er i den nære kreds, bredere i samfundet og i høj grad også i mainstream medierne og endelig er der utrolgit lidt fokus på mænd i krise i Dansk politik.

Børn og unge

Forældre der bekæmper hinanden skader børn der kan ende i permanente livskriser. Børn der lever i samlivsbrud eller skilsmisser mangler støtte og kompetent hjælp. Manderådet hjælper hvor vi kan – også børn og unge – og vi samarbejder med andre organisationer der konkret kan hjælpe og støtte børn og unge i krise.

Mænd er jaget vildt

Manderådet deltog i DR’s program “Signe Molde på udebane: Mænd er jaget vildt!“. Vores påstand er at mænd bliver dæmoniseret, fordi de vover at sige, at der efterhånden er noget, der er helt skævt, og at feministerne fylder alt for meget! Signe Molde spørger om vi har en pointe. Vurder selv – se udsendelsen hér.

 

Manderådets Podcasts om familieret

Se flere videoer og følg Manderådet på YouTube hér.