Manderådets mærkesager og politik

Manderådet spiller en vigtig rolle i kampen mod den rettighedskrænkende nyfeminisme.

Manderådet er en central aktør i bestræbelserne på at sikre, at mænds rettigheder beskyttes i en tid, hvor nyfeminismen (se definition*) ofte søger at fremme politikker og ideologier, der diskriminerer mod mænd og dermed undergraver fundamentale menneskerettigheder. Læs mere.

Maskulinitet og meritokrati

Manderådet arbejder for et samfund i balance ved at fremme gode, sunde og ansvarlige maskuline og feminine værdier og egenskaber i samfundet, med særligt fokus på mænds, fædres og drenges retssikkerhed.

 

Vi arbejder med andre ord for et meritokratisk samfund, hvor vi bedømmes på, hvad vi kan, hvad vi bidrager med og ikke på vores køn, seksualitet, tro eller race. 

 

Det retfærdige, afbalancerede meritokratiske samfund kommer til udtryk i det blik, hvormed vi anskuer vores mærkesager: Vi arbejder sagligt, fagligt og evidensbaseret.

 

Manderådets politik og mærkesager fokuserer særligt på familieret og forældrefremmedgørelse, drenge og unge mænd i skolen og institutionerne, samtykkelovens slagside og mænds mentale og fysiske sundhed.

Ligestiling

Ligestilling er ikke længere lige muligheder for alle, men særstilling for kvinder. En stigende feminisering af samfundet, hvor feminine normer dominerer, også på områder, hvor maskuline værdier er naturlige.

Familieret

Manderådet vil genetablere familien som samfundets bærende søjle. Familien bygger på mor og far med ligeværdige, men forskellige roller. Fædre skal have samme centrale rolle i børns liv som mødre.

Samtykkeloven

Manderådet er dybt bekymret over den danske samtykkelovgivning. Loven har resulteret i en manglende retssikkerhed for drenge og mænds retssikkerhed i samtykkesager.

Drenge i skolen

Mange drenge og unge mænd trives ikke og udvikler sig ikke godt i skolen. Der skal et helt nyt, maskulint og frisk syn på drenges vilkår og udfordringer i skolen og i uddannelsesinstitutionerne.

Mænds sundhed

Mænd lever kortere end kvinder. Ensomhed blandt ufaglærte mænd er en faktor. Mænds betydning for samfundet bør anerkendes, og deres arbejdsmiljø og sundhed forbedres politisk.

Vi samarbejder på tværs

Manderådet samarbejder med at lang række eksperter, specialister og organisationer. 

Forsvar af universelle menneskerettigheder:

Kønskvoter og lignende tiltag, som er centrale for nyfeminismen, er i strid med FN’s Menneskerettighedserklæring artikel 2 og 7 samt EU’s Menneskerettighedserklæring artikel 14, som klart forbyder diskrimination baseret på køn. Disse tiltag krænker mænds ret til ligebehandling og underminerer de grundlæggende principper om lighed for loven. Manderådet insisterer på, at ingen fundamentale rettigheder kan tilsidesættes, uanset om intentionerne bag en given politik måtte lyde velmente.

  1. Lige muligheder – ikke resultatlighed: Nyfeminismen har skiftet fokus fra at sikre lige muligheder til at fremtvinge resultatlighed gennem politiske og økonomiske tiltag. Dette indebærer, at mænd diskrimineres for at opnå en kunstig lighed mellem kønnene, især på områder som politik, erhvervsliv og akademia. Manderådet udgør en aktiv modvægt til denne tendens ved at understrege vigtigheden af frie valg, frihed for diskrimination og meritokrati frem for kønskvoter, forskels- og særbehandling af piger og kvinder.
  2. Bevarelse af det frie marked: Økonomisk forskning, som fx Gary S. Beckers arbejde (Nobelprisen i økonomi 1992), viser, at det frie marked naturligt straffer diskrimination, der reducerer konkurrenceevne og profit. Når nyfeminister forsøger at regulere det frie marked med kvoter og særbehandling, undergraver de markedets evne til at belønne talent og effektivitet uanset køn. Manderådet arbejder for at beskytte de naturlige mekanismer, der sikrer lige muligheder uden at kræve politiske indgreb.
  3. Modstand mod totalitære tendenser: Når nyfeminismen foreslår politikker, der tilsidesætter fundamentale rettigheder som fx retten til at ikke at blive diskrimineret pga køn, viser det en totalitær tendens, der prioriterer ideologiske mål frem for individets frihed. Dette er særligt farligt i et demokratisk samfund, hvor lighed for loven og respekt for individets rettigheder er fundamentale principper. Manderådet udfordrer denne tendens og fastholder, at fundamentale, individuelle rettigheder ikke er til forhandling, herunder retten til ikke at blive diskrimineret samt princippet om lighed for loven.
  4. Repræsentation og balance: I en tid, hvor mænd ofte fremstilles som privilegerede alene i kraft af deres køn, ignoreres de udfordringer, som mange mænd står over for, herunder højere selvmordsrater, markant større risiko for alvorlige arbejdsskader, inklusive arbejdsulykker med dødelig udgang, og lavere forventet levealder. Mænd og drenge opnår også dårligere resultater i uddannelsessystemet, hvor deres behov og læringstilgang ofte nedprioriteres eller tilsidesættes. Derudover er mænd oftere ofre for gadevold, og næsten lige så udsatte for partnervold som kvinder. Mænd får statistisk set hårdere straffe for samme forbrydelser end kvinder. Manderådet udgør en nødvendig platform for at italesætte og adressere disse problemer og sikre, at kønsdebatten ikke kun handler om kvinders udfordringer. Det er afgørende, at mænds rettigheder og problemer anerkendes som en del af den bredere ligestillingsdiskussion for at skabe en mere retfærdig og balanceret tilgang til køns- og identitetspolitik.

Med vores helhedsorienterede tilgang til mænds og drenges ligestilling er Manderådet en særdeles vigtig institution i kampen for at bevare fundamentale menneskerettigheder og beskytte individets frihed mod ideologisk overstyring. Det er ikke blot en modreaktion på nyfeminismen, men en nødvendig bevægelse for at genoprette balancen i kønsdebatten og sikre, at alle mennesker – uanset køn – behandles med ligeværd og respekt. Manderådet formulerer et alternativ til den rettighedskrænkende nyfeminisme, idet vi fokuserer på at bevare og beskytte de principper, der ligger til grund for vores samfund.

Feminismens mange afskygninger:

Den traditionelle feminisme, som handler om lige muligheder for mænd og kvinder i samfundet, har Manderådet intet imod. Imidlertid er der, i takt med at den traditionelle feminisme stort set har opnået sin målsætning, opstået en række nye varianter af feminismen, som vi finder stærkt problematiske:

  1. Radikalfeminisme: Fokuserer på patriarkatet som roden til kvinders undertrykkelse og argumenterer for omfattende strukturelle og kulturelle samfundsændringer for at opnå ligestilling defineret som lighed i udfald, altså resultatlighed mellem mænd og kvinder uanset deres kvalifikationer, indsats eller enhver form for merit.
  2. Socialistisk/marxistisk feminisme: Ser enhver forskel mellem mænd og kvinders situationer som udtryk for undertrykkelse af kvinder via kapitalisme og klassekamp. De argumenterer for, at ligestilling kun kan opnås gennem en revolution, der ændrer både de økonomiske og sociale strukturer i samfundet.
  3. Intersektionel feminisme: Fokuserer på, hvordan forskellige former for identitetsrelateret undertrykkelse som køn, race, klasse og seksualitet overlapper og påvirker hinanden. De kritiserer ofte mainstream feminisme for at fokusere primært på hvide, middelklassekvinders problemer.
  4. Queerfeminisme: Udfordrer traditionelle kønsroller og normer og argumenterer for, at køn er flydende og socialt konstrueret. De kritiserer ofte den binære kønsopfattelse og arbejder for at inkludere LGBTQ+ personer i den feministiske kamp.

Der er stort overlap mellem disse varianter af feminismen, og for overblikkets skyld har vi givet dem fællesbetegnelsen “nyfeminisme” i modsætning til det, vi kalder “den traditionelle feminisme”.