Drenge og skolen

ISHØJ KOMMUNES FORSØG MED ØGET FOKUS PÅ FAGLIGHED OG TALENT I SKOLEN

Drenge og skolen.

Der er flere drenge end piger, der mangler motivation for skolearbejdet. Man har stillet dette spørgsmål til elever i 4. til 9. klasse: ”Giver undervisningen dig lyst til at lære mere?”.
De, der svarer nej, er 12 % af pigerne, men 18 % af drengene.

Undervisningsministeriet udgiver en årlig statistik over hvordan elever klarer sig på de danske folkeskoler. Herunder hører også registrering af elevernes trivsel (2).

Man registrerer bl.a. ”faglig trivsel” – her ligger piger og drenge næsten ens.
Man registrerer ”social trivsel” – her ligger drenge generelt bedre end piger – måske har de et bedre indbyrdes kammeratskab? Og så registrerer man noget, der kaldes ”støtte og inspiration”.

Det er her, man ser tendensen til at drenge er mere skoletrætte eller umotiverede end piger – den andel af eleverne, der ligger med den højeste trivsel på det punkt, er på landsplan 61,1 % af drengene, mod 65,9 % af pigerne.

ISHØJ KOMMUNE
I Ishøj Kommunes skolevæsen har man gjort en særlig indsats for at løfte det faglige niveau og elevernes motivation (3). Der er tale om et 3-årigt projekt, som er gennemført på folkeskolerne fra 2014 til 2017.
Man har forbedret undervisningen i matematik og naturfag især ved at øge undervisernes kompetencer. Inden for faget matematik har man øget lærernes faglige og didaktiske viden. Inden for naturfag og teknik har man med efteruddannelse øget den andel af lærerne, der har kompetencer svarende til et linjefag.

Fra 2014 til 2017 er antal lærere med linjefagskompetence øget fra 12 til 28, og den andel af undervisningen i naturfag og teknik, der varetages af lærere, der faktisk har kompetence inden for dette fag, er øget fra 48 % til 78 % .

Samtidig har man undervist lærerne i at fokusere på de mest talentfulde elever. Herved forstås de 15 % dygtigste elever, for så vidt de har lyst og vilje til at yde en særlig indsats, samt de særligt motiverede elever i øvrigt.
Disse elever har fået flerdages kurser hos den nationale talentpleje i naturvidenskab, organisationen ”Science talenter”, der har til huse i Mærsk McKinney Møller Videncenter ved Sorø Akademi.

FOKUSEREDE IKKE PÅ KØN
Projektet har ikke specielt haft fokus på elevernes køn – både drenge og piger har haft gavn af det. Men den større fokus på lærernes faglighed og appellen til eleverne om at dyrke deres særlige talent giver særlig stort respons hos drenge.
Kommunen har et lavt udgangspunkt – i forhold til andre skoler på Københavns Vestegn ligger eleverne fagligt set lavere, og de har lavere trivsel.
Især ligger de mange tosprogede elever lavt.

Men i løbet af den treårige projektperiode er elevernes karakterer forøget mærkbart, især inden for naturfag og teknik (3, 4). En del elever har været meget begejstrede for at deltage i kurserne i Sorø – deres motivation for at lære noget og selv søge viden er forøget.
At de der underviser til daglig i naturfag, faktisk har forstand på det de underviser i, har måske også forøget elevernes motivation for at følge undervisningen.

Også for lærerne har det været inspirerende at fokusere på elever med særligt talent, og de mener, at når det faglige niveau løftes for de mest talentfulde elever, så har det også en afsmittende positiv effekt på resten af klassen (5).

DRENGES MOTIVATION BLEV LØFTET
Har projektet så løftet drengenes motivation for skolearbejdet i særlig grad? Det ser det ud til.

Man kan gå ind på den nationale oversigt over elevernes trivsel, og så udtrække data for Ishøj Kommunes folkeskoler (6).
Her ser man, at den nationale tendens med hensyn til parameteren ”støtte og inspiration” er vendt om i Ishøj Kommune. Her er den andel af eleverne, der ligger med den højeste trivsel på det punkt, højere for drengene ( 66,5 %) end for pigerne (60,1 %).

Uden at kommunens projekt har fokuseret direkte på køn, så har den øjensynlig gavnet drenge mere end piger ved at fokusere på de fag, der har størst interesse for drenge, og på det, som spiller en rolle for drenges motivation – vægt på faglighed, og vægt på at se sig selv som særligt dygtig.

Drengene er sluppet for den sædvanlige fokus på at ingen må tabes, og at ingen må lære mere end andre; i stedet har de fået lov til at lære mere end andre, hvis de vil og har talentet.

Det har dels gavnet drengenes trivsel, og dels har det givet et vist generelt løft til karakterniveauet i en kommune, hvor eleverne ellers ligger lavere i gennemsnit end i andre kommuner.

(1) https://ugebreveta4.s3.amazonaws.com/…/Drenge_mister_lysten…

(2) https://uddannelsesstatistik.dk/Pages/Reports/1792.aspx (gennemsnit af statistik for 2014 – 2019) .

(3) https://ishoj.dk/api/sbsys/attachment/?id=15f32a2d-12da-4c31-a8fd-ffe397a7b360&name=Flere%20Lille%20og%20Store%20N%C3%B8rder%20-%20Forankring%20af%20projektets%20initiativer,%20afrapportering%20til%20udvalget%20august%202018

(4) https://ishoj.dk/api/sbsys/attachment/?id=09e7447b-653b-478d-923c-55b48f1e3649&name=Skolernes%20kvalitetsrapport%202017%20-%20version%20til%20offentligg%C3%B8relse

(5) https://www.youtube.com/watch?v=ILtcklL-L_Q&list=UUFyAemqemKulp9ZbD9amHPA

(6) https://uddannelsesstatistik.dk/Pages/Reports/1792.aspx